janique.reismee.nl

Boomtopslingeren en la Feria

Boquete, een klein stadje wat wordt omgeven door bergen en waar een klein riviertje doorheen stroomt. Het heeft ons de hele zondag gekost om hier te komen. Rond 8 uur 's ochtends bracht Ingrid ons naar het busstation in Panama City en rond half 6 's avonds kwamen we aan op de talenschool in Boquete. De talenschool ligt in een groene omgeving en heeft een fruittuin, met bijvoorbeeld limón mandarina bomen, zure mandarijn. In tegenstelling tot Panama City en de San Blas eilanden, is het hier redelijk frisjes. Na twee lange, zweterige busritten en een chaotische overstap konden we dat wel waarderen.

Maandagochtend is Irene naar Bocas del Toro vertrokken en hebben wij onze eerste Spaanse les in Boquete gevolgd. Elke dag hebben Sandra, John en ik vier uur les gehad van Adrian. Adrian is de manager in Boquete en ook de beste leraar die ik ooit heb gehad. Zondagavond, toen we hier aankwamen, vroeg hij ons of we Engels of Spaans met hem wilden spreken. Natuurlijk maken we het onszelf zo moeilijk mogelijk en hebben we vanaf dat moment alleen maar in het Spaans gecommuniceerd. 's Avonds zijn we naar de supermarkt gegaan en daarna hebben we samen gekookt. Er zijn hier nog zo'n 10 andere studenten en iedere dag wordt er gekookt! Woensdagavond heeft Sandra bijvoorbeeld een typisch Zwitsers gerecht gemaakt, Rösti.

Dinsdagmiddag, na onze Spaanse les, zijn Sandra en ik naar het centrum gegaan om la Feria de las Flores y del Café te bekijken. Een feestelijke bloemen-en koffiebeurs voor iedereen die houdt van goede koffie, kleurrijke natuur, live muziek en lekker eten. De koffie uit deze streek schijnt de beste koffie van Panama te zijn.Boquete staat dan ook vooral bekend om de koffieplantages. We hebben wat rondgelopen over de marktjes met souvenirs en wat gegeten. Ook hebben we veel Guaymís vrouwen gezien. Deze vrouwen dragen simpele, kleurrijke jurken. Het is grappig om te zien dat oudere vrouwen dezelfde kleding dragen als jonge kinderen, alleen in een ander maatje. De één droeg een paarse jurk met gele streeppatroontjes en de ander droeg een groene jurk met rode streeppatroontjes.
's Avonds hebben we kookles gehad van Oderay, de huishoudelijke hulp. Deze keer hebben we arroz con frigoles gemaakt, pollo con verduras, Patacones en Chicha. Het duurde even, zo'n anderhalf uur, maar dan heb je ook wat! In Panama betekent Chicha gewoon vruchtendrank, wij hebben een soort ananassap gemaakt, lekker!

Woensdagmiddag hebben Sandra en ik een Canopy Tour gedaan. Een Canopy Tour is een excursie waarbij je aan een zip line cable door het regenwoud slingert.
De Canopy Tour is oorspronkelijk in Costa Rica ontwikkeld door een bioloog die onderzoek deed naar bomen in het regenwoud. Hij zocht een manier om snel van boom naar boom te kunnen gaan en bedacht een systeem van stalen kabels die de toppen van de bomen met elkaar verbonden. Inmiddels is het een populaire activiteit voor avonturiers.. De Boquete Tree Trek bestond uit 12 verschillende zip line cables met een totale lengte van 3 kilometer. Met de juiste outdoor kleding en uitrusting (helm, leren handschoenen, 'tuigje') aan kon de instructie beginnen. Houd met één hand de zip line cable vast, zover mogelijk achter de katrol. Houd met je andere hand het tuigje vast, zodat je in balans blijft en niet gaat spinnen. Met je hand aan de kabel kun je de snelheid een beetje regelen, maar vooral niet remmen! Oké.. dus houd met één hand de zip line cable vast, maar nooit voor de katrol, want dan snijd je je eigen vingers eraf. Exciting! De hike naar het eerste platform kon beginnen. We hadden een hele leuke groep en eigenlijk viel het allemaal wel mee, je gaat aan de zip line cable hangen met je tuigje, wordt van het platform afgeduwd en kunt genieten van een prachtig uitzicht! We hebben niet veel dieren gezien, maar wel mooie watervallen en de Barú vulkaan. Vulkaan Barú is de enige vulkaan in Panama. En gelukkig werden we op het volgende platform opgevangen door één van de vele instructeurs die met ons meegingen. Een hele gave ervaring! Na afloop hebben we met zijn allen nagenoten van de tour met een drankje en de gemaakte foto's op een groot scherm. We hebben zelfs een Certificado de Cumplimiento gekregen!

's Avonds heb ik privé salsa dansles gehad. Met een paar basispasjes en een aantal draaitechnieken kwamen we al een heel eind. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Door die figuren gewoon te volgen leer je het vanzelf, best makkelijk! Het zou dus leuk zijn als Wout ook kan salsa dansen als ik weer terugkom!

Gisteren hebben we niet zo heel veel gedaan, maar dat is juist goed voor de afwisseling! We hoeven ons hier nergens druk over te maken, behalve over hoe de hangmat het meest comfortabel ligt en over dat we er niet altijd even charmant uitzien, omdat er vaak mango tussen onze tanden zit. De fruittuin is een heerlijke plek om te ontspannen, maar ook om huiswerk te maken. We hebben deze week veel tijd besteed aan ons huiswerk en om precies te zijn heb ik deze week 46 pagina's in mijn A5 schriftje volgeschreven met aantekeningen en opdrachten. Het voordeel van Boquete is dat je de Spaanse taal ook veel in de praktijk kunt toepassen, omdat de lokale bevolking het leuk vindt om een praatje te maken. Gistermiddag bijvoorbeeld, heb ik een kwartier gekletst met een oud, schattig mannetje, terwijl ik stond te wachten op een taxi. Ik heb dan ook het gevoel dat mijn Spaans hier snel vooruit gaat.

Ingrid is een paar daagjes op vakantie geweest met haar gezin, maar vanavond komt zij ook naar Boquete. En om alvast een beetje in de feeststemming te komen gaanwe vanavond barbecueën en salsa dansen. Morgen vertrekken we namelijk Isla Colón, het hoofd- en partyeiland van eilandarchipel Bocas del Toro! De twee grootste leugens in Bocas del Toro schijnen te zijn: 'Ik ga hier morgen weg' en 'Ik drink nooit meer'. Ben benieuwd!